) Jakis sprawdzony sposob na usuwanie zaschnietego wosku z roznych szczelin (lampy, zderzaki itp.)?
b) Sposob na usuwanie wosku z uszczelek oraz chlapaczy?
c) Jak oceniacie Megsa #26? Troche mnie w nim drazni, ze bardzo sie pyli przy wycieraniu. Kazdy wosk tak ma?
a.) Microfibra, ewentualnie miękki pędzelek,
b.) SURF CITY GARAGE Black Max Vinyl, Rubber & Trim Dressing - Dressing do elementów gumowych, plastikowych lub APC
c.) Jeśli nałożyłeś cienką warstwę to aż tak pylić nie powinien.
Jeszcze sie jakos trzyma, ale teraz mam dodatkowe pytania, bo jakos nie moge sie doszukac takich informacji. 1) Auto wypucowane, wiec co teraz? 2) Wczoraj padalo, wiec juz pojawily sie zaschniete plamki (np. na progach, dachu). Dla poprawnego podtrzymania efektu wystarczy splukac auto raz na 1-2 tygodnie i potem QuickDetailer? 3) Czy moze trzeba normalnie umyc auto szamponem i potem QD, albo jeszcze jakos inaczej?
Jesli chcialbym powtorzyc nalozenie wosku, to: 4) Czy w ogole trzeba zmywac stary wosk? 5) Jesli (4 == tak), to jak zmyc stary wosk? 6) Czy trzeba powtarzac proces glinkowania, jesli chcialbym ponownie polozyc wosk np. po 1-2 tygodniach, lub 1-2 miesiacach? 7) Co ile zalecacie nalozenie ponownie wosku? Czekac, az efekt kropelkowania sie skonczy, czy mozna to wlasnie zrobic wczesniej i w jakis sposob zaoszczedzic sobie troche roboty? 8) Nakladalem wosk w ten sposob: aplikator, potem czekalem az wyschnie, scieralem i polerowalem mikrofibra. Dobrze? 9) Ile razy w roku robicie glinkowanie? 10) Czy przy takim sposobie mycia auta, glinkowanie powinno byc w ogole jeszcze potrzebne? Generalnie wydaje sie, ze caly syf powinien przyklejac tylko do wosku, ktory mozna zmyc i robic od razu ponowna aplikacje. Dobrze kombinuje? :P
Jeśli nie masz wielkiego zabrudzenia to śmiało można użyć QuickDetailera.
Glinkowanie w zależności od użytkowaniapojazdusugeruje się 2-3 razy do roku.
Woskowanie - nakładasz jak najcieńszą warstwę np. na lewą stronę pojazdu, lub jak wolisz po elemencie. Najlepsze efekty daje taka właśnie praca np. wydzielając sobie maskę na 4 częsci i na poszczególnych wydzielonych kawałkach pracując.
Jeśli przeszedłeś całość, nie ma widocznych świrli, mniejszych rysek, używaj śmiało QD, jeśli kropelkowanie po ntym myciu będzie mniejsze, nałóż kolejną warstwę lub sealant.
teraz takie pytanie do Warszawy może ktoś mi podpowiedzieć gdzie mogę nabyć jakie kolwiek aplikatory do nakładania wosku ? jakieś sklepy albo ktoś z allegro z żoliborz , bielany , bemowo , centrum , łomianki generalnie te okolice wie ktoś coś na ten temat?
teraz takie pytanie do Warszawy może ktoś mi podpowiedzieć gdzie mogę nabyć jakie kolwiek aplikatory do nakładania wosku ?
Car-Spa Al. Jerozolimskie 309
Swisswax detailing Sp. zo.o. - ul. Bodycha 41c
To są studia profesjonalnego detailingu w których można się jednoczesnie zaopatrzyć zarówno w kosmetyki jak i akcesoria do detailingu.
i kolejne moje pytanie muszę ogarnąć beżową skórę(siedzenia pół skóra pół materiał ) w saabie która byłą nieczyszczona od dawna i wymaga wyczyszczenia i odżywienia i tu prośba do was o porady :
- czego użyć jakieś konkretne produkty ?
- jak tego używać żeby efekt był dobry ?
dzieki
Mam prośbę o poradę. Wczoraj moja Occia miała święto i została porządnie umyta, wyglinkowana itp i na końcu nawoskowana. I po fakcie pojawił mi się problem, a właściwie kilka (w sumie to już wcześniej).
1. Po pierwsze jak czyścicie/pierzecie ściereczki do polerowania, a zwłaszcza, tą którą się poleruje wosk.
2. Czy używacie konkretnej ściereczki tylko np do polerki po wosku, czy jaka Wam w rękę wejdzie?
3. Ile macie padów do nakładania pasty, wosku, żelu itp?
4. Czy macie przypisane, że dany pad tylko jest do wosku a inny tylko do np. żelu do opon?
5. Jak czyścicie te pady, zwłaszcza ten po wosku i ten do nakładania żelu na opony (bo robi się tłusto czarny i prawie nie idzie tego umyć).
Witam mam problem, mieszkam obok torów a samochód jest na parkingu przed blokiem. Osadza mi się na samochodzie brązowy pył już od dłuższego czasu i ciężko go domyć, na zwykłej myjni jest to prawie nie możliwe, ręcznie zwykłym płynem schodzi ale bardzo powoli. Znacie jakiś specyfik który sobie z tym poradzi?
winni77, ja ogólnie to myję zwykłym mydłem, najlepiej szarym i schodzi raczej wszystko
Ścierkę mam jedną do tylko do woskowania i politury nabłyszczającej
Aplikatorów mam kilka i też fajnie się myją, a kupiłem je w tesco i żałuję że nie kupiłem 15szt bo płaciłem 3zł za 2szt
Ostatnio były już po 10zł :|
1. Po pierwsze jak czyścicie/pierzecie ściereczki do polerowania, a zwłaszcza, tą którą się poleruje wosk.
Piorę w pralce.
Zamieszczone przez winni77
2. Czy używacie konkretnej ściereczki tylko np do polerki po wosku, czy jaka Wam w rękę wejdzie?
Do polerowania wosku mam taka 1 konkretną flanelkę. Co do reszty kosemtyków to wszystko jedno, byleby była czysta no 1 mikrofuibra do 1 kosmetyku.
3. Ile macie padów do nakładania pasty, wosku, żelu itp?
tyle ile kosmetyków Inaczej mówiąc do każdego kosmetyku jest osobny pad do jego nakładania.
. Czy macie przypisane, że dany pad tylko jest do wosku a inny tylko do np. żelu do opon?
Do wosków które mam (poza Collonite) są dołaczone pady do ich nakładania. Także przyjąłem że te pady które są razem z wsokiem służa tylko do nakładania wosku.
Jak czyścicie te pady, zwłaszcza ten po wosku i ten do nakładania żelu na opony (bo robi się tłusto czarny i prawie nie idzie tego umyć).
Piorę w pralca Co do dressingu do opon to nie m do jego nakładania padu tylko specjalną gabkę w obudowie którą nakłąda siedressing na oponę i jej nie trzeba czyścić.. Wystarczy ja tylko zamknąc w obudowie.
Tak to wyglada: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=414
Wczoraj przyszła do mnie paczka z showcarsine a w niej:
Szampon Gold Class Megsa
Glinka Bilt Hamber
Dodo Lime Prime Lite
Colinite 476
Quick Detailer Megsa
no i all purpose cleaner
pobawiłem się tym, szczególnie glinką. Bardzo fajnie się tą glinką pracuje. A syfu faktycznie na niby czystym lakierze jest od groma. Nie woskowałem, bo niedawno nakaładałem Colli, więc nałozyłem QD.
Szlag mnie trafił tylko jak wracałem do domu i nałapałem owadów.
Na pzedniej szybie mam od cholery kamienia od twardej wody. Jutro chyba biorę ultimate OCET albo odkamieniacz do czajników bo mnie ta szyba rozpierdziela. No chyba że polerkę mogliby zrobić w jakimś warsztacie tylu Jaan - co myślicie?
Enriquez, dobrze używasz. Tylko glinka nie ściągnie sealanta. Glinką usuniesz wosk carnauba, ponieważ on leży na lakierze, a sealant (wosk syntetyczny) łączy się z lakierem. Glinka w żaden sposób nie wniknie w lakier ani nie usunie nawet mikrona lakieru.
Komentarz